A mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről szóló 44/2005. (V. 6.) FVM–GKM–KvVM együttes rendelet módosításáról szóló 4/2022. (II. 8.) AM rendelet értelmében az Agrárminisztérium együttműködésben az Innovációs és Technológiai Minisztériummal megalkotta a drónokkal történő növényvédő szer kijuttatásának jogszabályi környezetét, ezáltal is elősegítve a precíziós mezőgazdaság térnyerését és lehetővé téve a gazdálkodók számra a növényvédő szerek drónos légi kijuttatásának lehetőségét. 

A pilóta nélküli légijárművel történő légi-mezőgazdasági munkavégzés a gazdálkodók számára lehetővé teszi a dróntechnológia gazdasági előnyeinek kihasználását, az élelmiszerbiztonsági szempontoknak való megfelelőséget és hangsúlyt helyez az agrárkörnyezet fenntartható védelmére.

Az új szabályozás értelmében a drónokkal végzett légi permetezés speciális műveleti kategóriába tartozik. A drónnal történő permetezési technológia alkalmazása során ezen kívül meg kell felelnünk néhány további előírásnak is. Melyek ezek?

Műveleti engedély vagy Könnyű UAS-üzembentartói tanúsítvány (LUC) megléte

Permetező drónpilóta képzés (300+ órás) elvégzése

Minősített permetező drón használata

Megyei Kormányhivatalhoz benyújtott repülési és kijuttatási terv

A drónnal történő légi permetezés bejelentése ezentúl a megyei Kormányhivataloknál akár egy nappal a kezelés megkezdése előtt is bejelenthető lesz.

Milyen előnyei vannak a drónos kijuttatásnak?

  • nincs taposási kár
  • kevesebb vízfelhasználás
  • nincs talajtömörödés
  • munkaerő megtakarítás
  • foltkezelés, növényvédőszer felhasználásának optimalizálása

Ha szeretnél többet megtudni a technológiáról, kipróbálnád, vagy alkalmaznád gazdaságodban, keress minket  elérhetőségeinken!

Total Views: 400 ,

Vélemény, hozzászólás?